Ugrás a fő tartalomra

Csillaghullás... (talán mégsem)



Lassan közeleg a tél, a kiadók sorban rántják le a leplet a közeljövőben megjelenő köteteikről. Az Ad Astra Kiadó körül azonban nagy a hallgatás, ami eddig nem volt rájuk jellemző egyáltalán, sőt, a kiadók azon kevese közé tartoztak, akik fontosnak érezték az olvasókkal való kapcsolattartást. Sokan emlékezhetnek rá, hogy idén tavasszal még arra is képesek voltak, hogy elgondolkozzanak - majd (nép)szavazással döntsenek! - azon, hogy az egy sorozatba tartozó könyveiket ugyanolyan színű gerinccel hozzák-e ki (ahogy én - is - szerettem volna), vagy eltérő, de a színskálán passzoló színben (ahogy a többség végül is döntött). Az online közösség vágyainak messzemenő figyelembevétele mellett az Ad Astra természetesen a kiadványaikra is büszke lehet - legtöbbjükről olvashattatok is a blogon, a többivel is jelentkezek hamarosan. Köteteik olyan kortárs, friss fantasztikus művek, amelyek nem követik az aktuális trendeket, hanem mertek újítani, és Magyarországon ismeretlennek számító szerzők külföldön többszörös díjakkal elismert írásaiból szemezgettek. A fiatal, alig egy éves kiadó kiadványaik külalakjára is büszke lehet. Mindegyik könyvük borítója csodaszép, és a legjobb minőségű fehér papírt is ők használják - örül az ember, ha a könyveiket a kezébe veszi. A 2012-es alapítású cég már első kiadványaikkal is rögtön bebizonyította, hogy szükség van rájuk, hogy csökkentsék a kulturális "űrt", és a fantasztikus műveket kiadó többi cégcsoporttal együtt terjesszék a fantasztikus irodalom szeretetét.

Nekem is szúrta a szemem, hogy nem jön semmi új könyvmegjelenésről hír felőlük - a karácsonyra időzített harmadik Leviatán kötet, Scott Westerfeld Góliátján kívül -, ezért rájuk írtam, csöpögtetnének-e néhány infót, mik várhatóak még idén az Ad Astrától. Gondolhatjátok, hogy nem amiatt nem posztoltak szinte semmit nyár óta a webáruházuk vagy a Facebook oldaluk felületén, mert az olvasóközönség visszajelzése hirtelen nem jelent nekik semmit, hanem súlyosabb dologról volt szó.

Az Ad Astra Kiadó megszűnik, de a GABO Kiadó, aki egyébként mostanában indított egy fantasztikus művekkel foglalkozó blogot - talán pont emiatt is -, átveszi az Ad Astra megkezdett sorozatait és Kleinheincz Csillát is megtartja szerkesztőnek, és a könyveket a GABO SFF sorozatán belül fogják megjelentetni. Remélhetőleg egy Ad Astrás sorozat sem szakad félbe! Az üzlettel szerintem a GABO Kiadó sokat nyerhet. Eddig is remek fantasztikus könyveket adtak ki - Patrick Rothfuss, Isaac Asimov, Douglas Adams vagy James Smythe -, de így egy csapásra a zsánerkiadók elitjébe kerülnek. (Igen, tudom, mint "általános" tematikájú könyvkiadó, már most is a nagyok között vannak.)

Az Ad Astra Kiadó - olyan formában, ahogy oly sokan megszerettük az egy év alatt - tehát már nem szárnyal tovább a csillagokig. Viszlát Ad Astra, köszönjük a sok remek könyvet! Azt gondoltam, hogy tovább szárnyalhatunk majd közösen.

... és köszönet a GABO Kiadónak, hogy nem hagy mindent veszni!

Update:
Közben kijött a HIVATALOS változat is, és örömmel láthatjuk, hogy változott az állás, nem eszik olyan forrón a kását. Az Ad Astra Kiadó szerencsére nem tűnik el, csak profilt vált, és a hard sci-fi regények és a tudományos munkák kerülnek náluk előtérbe. ITT olvasható a kiadó teljes nyilatkozata, ITT pedig az eddigi szerkesztő - Kleinheincz Csilla búcsúlevele.

További sok szép sikert kívánok az Ad Astra Kiadónak!

Megjegyzések