Ugrás a fő tartalomra

Orson Scott Card - A Hegemón árnyékában

Orson Scott Card - A Hegemón árnyékában
(Árnyék 02.)

Orson Scott Card - Shadow Of The Hegemon
(Shadow 02.)
Eredeti megjelenés: 2000
Magyar kiadás: Alexandra, 2012
Műfaj: sci-fi, háborús
Hossz: 406 oldal
Fordította: Darnyik Judit

Tartalom:
A háborúnak vége, Ender Wiggin és ragyogóan tehetséges gyermekkatonái győzedelmeskedtek. Megsemmisítették az ellenséget és megmentették az emberi fajt. Maga Ender nem tér vissza, de seregének tagjai visszautaznak a Föld különböző országaiban élő családjukhoz. A Hadiskola bezárta kapuit. Ám hiába szűnt meg a külső fenyegetés, a Föld mégis újra csatatérré változik. A hadiskolás gyermekek nemcsak hősök, hanem lehetséges fegyverek, akik hatalomhoz segíthetik azt az országot, amelyik megszerzi őket. Ender Sárkány hadtestének tagjait egytől egyig elrabolják, csak Bean menekül meg, és fordul segítségért Peterhez, Ender bátyjához.
Peter Wiggin, Ender bátyja a színfalak mögül már eddig is ügyesen mozgatta a földi politika szálait. Bean segítségével végül ő lehet a világ ura.
Az „Ender árnyéka” folytatásában Bean géniuszának a nagypolitika sakkjátszmájában kell győzedelmeskednie, csakhogy ellenfele bábként állítja a táblára egykori hadiskolás társait.





Még alig egy hónap telt el azóta, hogy írtam az Árnyék sorozat nagyszerű első részéről az Ender árnyékáról. Ez olvasási szempontból tökéletes, hiszen még friss élményként élnek bennem a könyv történései, másrészt blogolási szempontból annyira nem jó, hiszen óhatatlanul el kell(ene) ismételnem jó néhány dolgot, ami mindkét regényben azonos.

Ehhez nem sok kedvem van, szóval egy huszáros vágással ki is hagynám Scott írói kvalitásainak méltatását. Akit bővebben érdekel, az itt - vagy itt esetleg itt - olvasson utána, most be kell érnie azzal, hogy egyszerűen a legnagyobbak közé sorolom.

"Ezt csinálják az emberek: átvergődnek valahogy az életen."

Jöjjön akkor rögtön az, hogy miben más az előző résztől ez a regény! Az Ender árnyékában - és a Végítéletben is - a cselekmény döntő része a Hadiskolában játszódott négy fal között, ami behatárolta az író lehetőségeit. Most, hogy vége a hangy háborúnak és a gyerekeket visszahozták a Földre, már jóval több lehetősége lett a térbeli mozgásra a szereplőknek. Nem sokáig élvezhetik a nyugalmat a zseniális stratégák, hiszen a Föld vezető államainak - vagy a sorukba felemelkedni próbáló középhatalmaknak - mind szüksége lenne egy mesterstratégára, hogy a megállíthatatlanul közelgő  háborút a saját javukra fordítsák. Az első fejezetben tehát azonnal beindulnak az események és a könyv végéig meg sem állnak.

"...Figyeld meg: azok a nemzetek, amelyek a békéltető szerepét vállalják, úgy gondolják, hogy nekik kellene a világot irányítani..."

A volt Hadiskolás tanoncok beilleszkedése mindenfajta politikai játszmák nélkül is nehézkesen megy, annyival felsőbbrendű az intelligenciájuk az átlagemberhez képest, viszont olyan fiatalon elkerültek a Földről, hogy már újra megtalált családjaiknál is gyökértelennek, kívülállóknak érzik magukat.
Card a tőle már megszokottnak mondható mély emberismerettel mutatja be a gyerekek - főleg Bean és Petra - nehézségeit. Mindkét gyereknek másfajta problémával kell megküzdenie. Petrának egy őrült, hataloméhes de legfőképpen bosszúszomjas pszichopata ellen kell megvédeni magát, míg Beannek e mellé a probléma mellé még gyakorlatilag a Föld militáns eszközökkel (hadsereget kell vezetnie) való megmentése is a vállát nyomja és ha ez nem lenne elég, még hamarosan bekövetkező - genetikailag kódolt - halálával is meg kell barátkoznia.

"...Tudtam, hogy ostoba vagy, hiszen pszichomókus lettél, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy olyan vallás papjának álltál, amelyikben te vagy Isten."

A könyv jelentős részét kitevő intellektuális párbeszédek, önmarcangolások és teológiai eszmefuttatások sem lógnak ki az események gyorsan pörgő láncolatából. Card mesteri kézzel adagolja a súlyos mondanivalót és az élete során felszedett életbölcsességeit szereplői szájába.

"...Ugyanúgy tévedsz, mint sokan, akik nem értik Isten szempontjait. Azt képzeled, hogy a halál a legrosszabb, ami történhet az emberrel, de Isten számára a halál csak annyit jelent, hogy néhány pillanattal korábban érkezel haza. Isten számára az emberi élet legszörnyűbb kimenetele, ha valaki elmerül a bűnben és elutasítja az Isten által felkínált boldogságot. Így a háborúban elpusztult milliók közül csakis azoknak tragikus a sorsa, akiknek bűnben ért véget az életük."


Mivel ebben a részben a hangsúly mégis konkrétan a különféle nemzetiségű hadseregek harcászati és logisztikai hadmozdulatain van, ezért külön örülhettem, mert kiderült, hogy a háborús, militáns sci-fik történetvezetése is Card kisujjában van. A Végjátékban és az Árnyék sorozat első részében ugyanis hiába szólt minden a hangyok elleni invázióról, konkrét akció nem nagyon volt bennük. Most viszont egy alternatív jövő nagyon is lehetséges jövőképében találhatja magát az olvasó, és a hatalmi csatározások - a politikai kudarcok után - a hadszíntereken folytatódnak. Külön tetszett az, hogy Card könyvében NEM az USA lesz az az erő, ami megpróbál Bean segítségével szembeszállni azzal a szuperhatalommal - és szociopata bábmesterével -, akinek célja a teljes Föld egy nemzet általi irányítása. [Egy ehhez hasonló - sajnos Bean nélküli - háború nagyon is elképzelhető a közeljövőben akár. - Vagy már megint túlságosan pesszimista vagyok?] Ezeket a részeket jobban élveztem, mint a sorozat első részét akár.

"Az amerikai polgárháború után még háromszáz év kellett, mire belátták, hogy az alakzatban csatába menetelés ideje lejárt. Katonai szervezetek esetén ez nagyjából átlagos átfutási időnek tekinthető."

Az előző rész végén ugye végleg kettévált Bean és Ender története. Bean visszatért a Földre, hogy itt vívja meg harcát nemezisével, míg Ender elrepült a Végjáték 2 története felé, a galaxis egy egészen más részébe. Bean mégse maradt Wiggins nélkül, hiszen Ender testvére, a tizenpár éves de már főiskolás Peter - akiről nekem a Végjátékból olyan emlékeim voltak, hogy sokkal idősebb, mint a Hadiskolások -, aki Locke és Démoszthenész internetes alakja mögé bújva a segítségére lesz Beannek, hogy közösen megszerezzék Peter számára a Föld egyik vezető beosztását, a Hegemón hivatalát. Itt volt a könyv egy olyan részlete, ami annyira nem tetszett, méghozzá, hogy úgy tűnik, hogy minden gyerek pszichopata, aki főbb szerephez jut az Árnyék sorozatban! :)

A könyv vége - is - viszont nagyon tetszett. A harmadik rész - Shadow Puppets - komoly kihívások elé állítja majd hőseinket. Alig várom, hogy tavasszal (?) magyarul is olvashassuk végre! Az Árnyék sorozatnak egyébként idén jelent meg az ötödik része angolul.

Wallpaper 1920x1080


A könyvért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Értékelés: 8/10

Megjegyzések