Ugrás a fő tartalomra

Andreas Eschbach - Összeomlás

Andreas Eschbach - Összeomlás

Andreas Eschbach - Ausgebrannt
Eredeti megjelenés: 2007
Magyar kiadás: Metropolis Media, 2011
Hossz: 550 oldal
Műfaj: thriller, sci-fi
Fordította: Varga Csaba Béla
Vásárlás:
Galaktikabolt
Díjak:
Kurd-Lawitz-díj, 2008

Tartalom:
Markus Westermann német komputerprogramozó egy jobb élet reményében érkezik az Egyesült Államokba, az álomállás ígérete azonban nem válik valóra. Kétségbeesetten keres valami más esélyt, hogy a „korlátlan lehetőségek földjén” mégiscsak megtalálja számítását. Ekkor találkozik egy osztrák kutatóval, aki új módszerével forradalmasítaná a kőolajlelőhelyek felkutatását és kiaknázását.
Markus egyszeriben nyakig merül az energiaipar sötét mesterkedésekkel teli világába, és kénytelen ráébredni, hogy az emberi civilizáció egy olyan krízishelyzet felé tart, mely gyökerestül forgathatja fel a fennálló társadalmi rendet. Mert ha elfogy az olaj, élethalálharc indul meg országok és szövetségek között, a technikai fejlődés leáll, és a Földön újra beköszönt a középkor.

Andreas Eschbach, A Jézus-videó és a Hajszőnyegszövők szerzője ezúttal egy lélegzetelállítóan izgalmas világvége-thrillerrel jelentkezik, amely mai, energiaínséges, kőolajfüggő világunkban a lehető legaktuálisabb kérdéseket teszi fel, hogy a maga irodalmi eszközeivel keressen rájuk válaszokat. Válaszokat, melyekre akár már holnap szükségünk lehet.


Andreas Eschbach idehaza - dacára, hogy nem az Összeomlás az első könyve, ami magyarul is elérhető - nem akkora név még, mint külföldön. Tudni kell róla, hogy a németajkú területek legsikeresebb bestseller sci-fi szerzője, könyvei folyamatosan ott vannak a szakma díjazottjai között. A Jézus-videó mellett a másik magyarul megjelent könyve a Hajszőnyegszövők volt. Erről a nagyszerű regényről márciusban volt szerencsém írni pár méltató sort. [A jövőben ennek jön a folytatása is (Quest) a Metropolis Mediától.] Az Összeomlás pedig ismét jó példája annak, miért lett ennyire sikeres a szerző világszerte. (Bár ezen könyvének angol változatát hiába kerestem, elvileg Burned Out a címe.)

Összeismerkedésem a könyvvel nem indult éppen simán. Mivel a borítónak bedőlve arra gondoltam, hogy itt egy poszt-apokaliptikus anti-Mad Max regényt fogok olvasni pár életben maradt szerencsétlenről, akik az olaj nélküli világban a romok közt bóklásznak, majd sorra elbuknak és elkezdődik az emberiség alkonya. Nos ez az, amiről nem szól a könyv. Pontosabban nem így szól erről.

Andreas Eschbach (1959 - )
A vaskos kötetben - az 550 oldalas könyv olyan apró betűvel és olyan sűrű sorközökkel van szedve - valamint a Metropolis Media sorozatba tartozó könyvek szélesebbek is, mint a "normális" kötetek -, hogy simán lett volna legalább 750-800 oldalas is egy másik kiadónál (vagy mint épp hazájában is) - szinte többször bolyongunk a múlt ösvényein - 1850-201X -, mint a könyv jelenének idejében. Megtudhatunk belőle szinte minden lényeges és érdekes adatot a világ olajkitermelésének cirka 150 éves történetéről, valamint azt a tényt (?) - mindenesetre belém is ezt sulykolták már általános iskola 6. osztályától földrajz órákon, tehát idestova 20 éve így tudom magam is -, hogy a világ kőolajkészlete, ami a mai ember életéhez elengedhetetlen - hiszen a benzinen kívül kőolajból lesz a műtrágya, a műanyagok és még sokmillió dolognak elengedhetetlen alapanyaga (pld. az orvosságoknak) -, pár éven belül (20-100 év) valóban kiürül.

Teljesen érthetően - és én bizony most remélem is, hogy a regény kedvéért kicsit negatívabban a valóságnál - meséli el ezekben a részekben a kőolajipari társaságok, az államok, uralkodók és a különböző titkosügynökségek köznapi ember előtt teljesen titokban tartott gazdaság-politikai megállapodásait, a különböző események, háborúk, merényletek történelmi összefüggéseit, (Miért szövetségese Szaud-Arábia Amerikának, mikor a szaudi nép körében Amerika a közellenség képe?; Miként lehetséges, hogy a szaudi uralkodócsalád 20.000 tagja(!) a világ legtehetősebb polgárai közé számít és országukban bármit megtehetnek, de a nép egy főre eső GDP-je a világon a legkisebb, és hogy Szaud-Arábia eladósodottsága a legmagasabb a világon?) illetve a kőolaj-kitermelés módszereit, szakmai fogásait és az olajmezők jelenlegi állapotát.

A magam részéről vagyok annyira paranoiás (vagy naív?), hogy elhiggyem, amit a szerző a könyv előtti megjegyzésében ír, miszerint a könyvben szereplő puszta - kétségbe ejtő - számadatok bizony valósak és bárki megtekintheti őket (persze már amelyiket), és a történelmi adatok sem a képzelet szüleményei (persze a tények mögötti spekulációk, összeesküvés-elméletek már más tészta).

Emiatt a paranoiás látásmódom miatt gondolom azt is, hogy egy ilyen gazdasági thriller, ami ennyire a szeme előtt van mindenkinek (mondom, még az iskolában is erről tanulunk földrajzon), szó szerint sokkal félelmetesebb, mint egy zombi-apokalipszises horror (amit imádok egyébként), vagy egy idegen inváziós sci-fi (amit szintén imádok) mű. Az Összeomlást olvasva - pedig az első felében a könyvnek, csak a feszültség mesteri fokozása és a tények (felének) ismertetése történik - már azon kezdtem el gondolkodni, hogy venni kéne egy fegyvert, hogy meg tudjam védeni a családot, vagy legalább a ház energiaellátását átállítani napelemesre és beszerezni pár mezőgazdasággal és kenyérsütéssel foglalkozó könyvet (és vetőmagokat), és háztáji állatokat valamint kitanulni a háztáji gazdálkodás csínyját-bínyját - biztos ami biztos, felkészülve a jövőre.

Egyszóval, nem vagyok földrajztudós és nem tudom, a könyv pesszimista jövőképe mennyire valós (és mennyire lefutott ügy az alternatív energiaforrások jelenlegi "használhatatlansága" / kihasználatlansága), de ha egy könyv ennyire elgondolkoztatja az embert - miközben remekül szórakozik egyébként a csavaros és jól kitalált történeten is -, akkor le  kalappal, maximálisan elérte a célját.

A masszívan thrilleres történetre egyébként jórészt alig-alig lehet rásütni a sci-fi jelzőt, de azért a vége már mindenképpen az, és pár tudományos módszer is (pld. az oztrakció) túl jól hangzik ahhoz, hogy feltétlenül igaz legyen - és a neten sem találtam róla említést sem.

A könyvet fajsúlyos témája ellenére is falni lehet, az olvasót egy pillanatra sem engedi el, az írás stílusa könnyen emészthető, mégis - sajnos túlzással persze, hiszen ismerve önmagam és a többi embertársam alapvető gondolkozásmódját, tudom, hogy ez majdhogynem lehetetlen - szinte már életmód- és szemléletmódváltásra ösztönző. A sok szereplő különböző idősíkokban felváltva mozgatása sem fárasztó, mindig azonnal tudni lehet, épp ki van a középpontban. Ezen szereplők háttere a könyvben történetük fontossága szerint van jobban vagy csak kevésbé kidolgozva. A gőzerővel pörgő történetet nem szakítják meg minduntalan fölösleges - unalmas - karakterfelépítéssel foglalkozó részek. A történelmi visszatekintéseket én nem sorolnám ide, mert bár a történet előrehaladását nyilván megszakítják, de ezek a részek, még azok is, ahol - a könyvet még nem olvasók számára legalábbis biztosan riasztóan hatóan - csak a száraz(abb) adatokat kapjuk [olajmezők hozama, elhelyezkedése, élettartama, politikai tárgyalások az amerikai és a szaudi elnök közt a világháború után, stb.], jószerével a könyv legérdekesebb részei. A főbb szereplők közül jellemre nem feltétlenül mindannyian szimpatikusak, de hát ez így van a valóságban is, ugye.

A könyv stílusa miatt - "gazdasági-apokalipszises" - persze nagy fegyverropogásra, jól ismert thrilleres fordulatokra (bérgyilkosság, autós üldözések, stb.) most ne nagyon számítson a jövőbeni kedves olvasó, mert bár nyilván lehetett volna erre a ponyvásabb irányba is elvinni a könyv cselekményét, az író most nem az egyszerűbb utat választotta.

A könyv központi kérdése mellett, hogy vajon mi lesz velünk - esetleg a gyermekeinkkel - a kőolajszármazékok nélkül, manapság nem mehet el senki, aki felelősségteljesen gondolkozik. A könyv által adott - logikus - válaszoktól pedig az olvasóban néhány pillanatra biztosan meg fog fagyni a sz...

A könyvért köszönet a Metropolis Media Kiadónak!

Értékelés: 9/10

Interjú a szerzővel a könyvről (angolul): Energy Bulletin

Andreas Eschbach - Ausgebrannt (3SAT - német nyelvű)

Megjegyzések

  1. Ajánlom mindenkinek az 1978-as "Hét nővér" c. könyvet. Nem fikció.
    Többek között leírja, hogy hogyan vette meg kilóra a Shell a szaudi királyság olaját kilóra egy ezüsttel bevont Roys-Rolls-al.
    Kísérteties.
    http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-het-nover&ID=36027

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben is vannak hasonlóan érdekes tudnivalók, gazdasági helyezkedések és összefonódások. Többek között a Shellről és a szaudiakról is.

      Köszi a könyvtippet.

      Törlés
  2. Az "Összeomlás" nem jelent meg angolul...azért ez felettébb érdekes:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Ausgebrannt#Publikation

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár ez felettébb összeesküvés elmélet gyanús, de valóban érdekes, hogy a világ legnagyobb kőolajfogyasztóinak a nyelvén elérhetetlen egy olyan könyv, amiben eléggé elmarasztalják az amerikaiakat. :P

      Törlés

Megjegyzés küldése