Ugrás a fő tartalomra

The Walking Dead - Season II.

The Walking Dead - Season II.
(The Walking Dead)

Mivel a zombis filmek és az apokalipszis utáni túlélős művek nagy rajongója vagyok - illetve mivel a sorozat ennyire a blog zsánerébe vág - mondhatni, hogy kötelező volt megnéznem a folytatását ennek a sorozatnak, bár hozzáteszem, hogy nem voltam elájulva az első évadtól, hiába fűződik - a magyar származású - Frank Darabonthoz (A remény rabjai, A köd, Halálsoron) az elkészítése, akit minden túlzás nélkül az egyik legnagyobb rendezőnek tartok.



Tavaly számomra az első évad ha messze is volt az "Év csalódása" díj megnyerésétől, egy erős közepesnél nem tudnám magasabbra értékelni. Az operatőri munka - a kihalt város látványa -, a látványtervező munkája - a zombik kinézete - egyszerűen tökéletes volt (ahogy most visszaemlékszek rá). A forgatókönyv alapja ugye az azonos című képregény volt, bár nem tudom mennyire voltak hűek az adott cselekményszálhoz, mert még nem olvastam el a képregényt, de ismerve Darabont munkásságát, nem csodálkoznék, ha még a párbeszédek is megegyeznének. Ami miatt nálam nem tudott felemelkedni a (leg)jobbak közé, az a drámaiság, a kilátástalanság érzésének teljes hiánya, az, hogy a túlélők tényleg olyan helyzetben találták magukat, ahonnan nincs menekvés. Igazából még izgulni sem nagyon lehetett rajta, nem hogy a szereplőket félteni (bár hullottak azért rendesen).







A második évad már év elején lement, és azóta beszéltem pár barátommal, akikkel a témába vágó filmeket szoktuk kitárgyalni, és a második évadot - amit egyébként már nem Darabont rendezett, csak executive producer volt - csalódásként értékelték, a történet bugyutaságát emelve ki. Ezért se sürgettem a megnézését, de most, hogy elolvastam McCarthy Az út című könyvét - következő poszt lesz -, annyira alkalomhoz illett, hogy ezt is "letudjam" egy szuszra.

Csak azért nem volt hatalmas csalódás, mert erre készültem. Az első öt rész egyszerűen annyira rossz volt, hogy azon gondolkoztam, hagyom a fenébe az egészet. A rendezői munka is hagyott kívánnivalót maga után (valóban logikátlan volt a második részben, mikor a lélegeztető gép után mennek a városba és az egészségügyi épületet körülvették a zombik, hogy ott bújkálnak egy mentőautó mögött, és fel sem merül bennük, hogy belenézzenek, hátha abban is van egy lélegeztetőgép ...és nem is néznek bele), de a zárójeles kiragadott példán kívül még számtalan kisebb-nagyobb baki is akad. Mivel nem gondoltam sosem, hogy egy zombis sorozatot azért kell kedvelni, mert az események kristálytiszta logikai láncon következnek egymás után, ezeken egy legyintéssel túl is léptem volna, de sajnos az első évados színészeknek sikerült minden jelenetben egyre alulmúlniuk saját magukat. Értékelhető és hihető színészi teljesítményt csak Glenn, a kis koreai srác (Steven Yeun), Daryl, a redneck vadász (Norman Reedus) és Dale, az öreg őrszem (Jeffrey DeMunn) - aki viszont túlságosan is lelkiismeretes volt szerintem egy ilyen túlélőcsoporthoz - nyújtottak, de ők legalább végig. Viszont, mivel egyikük sem volt igazán főszereplő, ezért ők sem tudták megmenteni a sorozatot.
Az új szereplők közül Hershell az állatorvos (Scott Wilson) karaktere emelkedett ki és esetleg Maggie lánya (Lauren Cohan) - bár lehet, ő inkább csak jól nézett ki  -, a többiek elég haloványak voltak, igaz komoly szerepük se nagyon volt.

Körülbelül a hatodik résztől beindult a cselekmény, és nem akart az ember fia folyton elaludni a képernyő előtt, bár hatalmas történetről illetve érfalszaggató adrenalinlöketekről ezután sincsen szó, viszont pár színész elkezd végre játszani (pld. Shane), ami csak jót tehetett a sorozatnak.
Az utolsó részre összekapták magukat a készítők és végre újra olyan helyzetbe kerültek hőseink, hogy nem kétséges a harmadik évadra való visszatérésem - igaz, ez sosem volt kérdéses -, de sajnos már a néznivalóim listáján nincs előkelő helyen a sorozat.

Összességében tehát az első évadot (arra kb. 7 pontot adnék) alulmúló minőségű volt ez az évad, viszont legalább végig fejlődő tendenciát mutatott, bár az is igaz, hogy sajnálatos bugyutaságát nem vetkőzte le sehol. A csoport szerencsétlenkedése végig idegesítő volt, de a farmos részek legalább már nem voltak annyira unalmasak - bár ott sem vitte előre a történetet semmi, olyan volt, mintha egy "filler" rész helyett egy egész "filler" évadot kaptunk volna. Maximum annyira volt jogosultsága ennek az etapnak, hogy a csoporthoz - ami eléggé megfogyatkozott - csatlakozott még pár egyén, így a történetileg remélhetőleg sokkal jobban összerakott harmadik évadban (2012.10) lesz kiből táplálkozni a zombiknak.
Sajnálom - úgyis mint a zombifilmek rajongója -, de ezért most nem tudtam lelkesedni egyáltalán. A tömeges rajongást sem tudom igazán megérteni, ennél sokkal jobb zombifilmek vannak. Mondjuk a zombik/a maszkmesterek megérdemlik, azok tényleg jók voltak benne!


Értékelés: 6/10

Linkek:
IMDB

Megjegyzések