Ugrás a fő tartalomra

A változatosság gyönyörködtet...



Ha elballagunk a könyvtárba vagy a könyvesboltba - vagy ránézünk otthon a könyvespolcunkra - azonnal szemünkbe ötlik, hogy mennyiféle méretű könyvformátumot használnak a kiadók. Ez nem nagy meglepetés, mindig is így volt, mindig is így lesz. Nincs is ezzel semmi baj, kinek a pap, kinek a papné, ugye, a kiadóknak pedig tényleg szíve joga, hogy eldöntsék, milyen formában kínálják nekünk a könyveiket. (Kedvenc könyvméretem persze azért van.)

A könyvek belsejét megnézve, még nagyobb a káosz. Mikroszkopikus méretű betűktől (ez azért már ritka) a kapitális betűnagyságig, a normál sorköztől a dupla (tripla) sorközig, a több centit elfoglaló fej- és lábléctől a különféle betűtípusokig - amik ezen felül még lehetnek ritkítottak, sűrítettek, keskenyek vagy szélesek is - mindent megtalálhatunk. A kiadóknál erre vannak szakemberek, akik megtervezik, hogy nézzen ki az adott könyv(sorozat), ebbe az olvasónak természetesen megint semmiféle beleszólása nincs, talán nem is kell, hogy legyen.




A könyvért viszont - optimális esetben - az olvasó fizet. Így a több száz oldalas, mégis egy óra alatt simán kiolvasható - nem gyermekeknek szóló! - regény viszont nekem már egy kicsit túlzás, nem is beszélve a környezetvédelemről. Ezért zavaró számomra régóta már, hogy a könyves oldalakon - akár kiadói oldal, webshop, független információs oldal vagy blog - csak a könyv oldalszámát lehet megtudni (mint idevágó releváns információt), amiből gyakorlatilag alig lehet következtetni egy regény valódi hosszára.

Nagy - teljesíthetetlen(?) - kérés lenne, (vagy csak nekem hiányzik ez az adat már évek óta?) ha arra kérnénk a kiadókat, adnák meg a kötetek becsült karakterszámát is a könyveik kolofonjában? Régebben egy-két kiadónál ez szokás volt. Arról már nem is beszélve, hogy ha egyszer igazán elindul az elektronikus könyvforradalom, akkor úgyis EZ lesz az egyetlen értelmes adat, amit meg fognak tudni adni.

Mindenesetre a blogon ezentúl közölni fogom ezt az információt is, hátha nem csak én vagyok a világon az egyetlen őrült, akit ez (is) foglalkoztat.

Amennyiben csak egy kiadó könyveit nézzük, akik általában ugyanolyan formátumban adják ki a köteteiket, könnyen össze lehet hasonlítani egy-egy kiadványuk hosszát. (Nézzünk egy példát hasraütéses alapon: legyen az Agave - bár lehetne akármelyik másik kiadó is, aki ad ki sorozatokat -, akiknél tisztán látszik, hogy mondjuk melyik Iain M. Banks kötet hosszabb és melyik rövidebb. De például Ernest Cline Ready Player One könyve (csak azért az extrém példa, mert ez a kötet roppant kicsi, de nagyon vastag és az apró betűk sűrű sorokban követik egymást, tehát jó nehéz tippelni vele) vajon hány oldal lett volna az Agave szokásos formátumában?

Összegyűjtöttem néhány kiadó - akiket gyakran olvasok - által használt karakter-érték adatot. (Az egy sorban lévő karakterek száma lehet, hogy nem mindig konstans, de egy becsült értékhez bőven megfelel.) Még egyszer: nem azért, mert az egyik bármivel is jobb lenne, mint a másik, csak összehasonlítás- és informálódásképpen! (Értem azt is, hogy néhány extra hosszú kötetet nem lehet ugyanolyan betűmérettel piacra dobni, mint egy átlagos hosszúságú regényt, mert akkor esetleg nem fog beleférni egy kötetbe. Nincs ezzel se semmi bajom.) A lista nem teljes, sosem lesz az, de aki nem rest, az elküldheti a saját kedvenc kiadói/sorozatai adatait, örülni fogok neki - de annak is, ha a saját blogján feltünteti a karakterszámot is, ha egy könyvet ajánl vagy értékel. A matematika rém egyszerű. Megszámolod, egy sorban mennyi karakter fér (szóköz is számít), megszorzod az egy (teljes) oldalon lévő sorok számával, majd azt a könyv oldalainak számával.

Így pédául:
Metró 2033 - 75(karakter_egy_sorban)*41(sor_egy_oldalon)*440(oldal) = 1.353.000 karakter

(Csak mellékesen jegyzem meg, hogy engem még a példányszám is érdekelne, amit elvileg kötelező is lenne feltüntetni a kolofonban, általában mégis mindig lemarad...)

Általános formátumok (karakter/oldal):
Ad Astra: 63*32 = 2016
Ad Astra (új formátum): 66*37 = 2442
Agave könyvek: 78*31 = 2418
Alexandra - George R. R. Martin-sorozat (a régi, nagy formátum): később
Alexandra - Orson Scott Card-sorozat: később
Delta Vision - David Gemmell-sorozat: 58*33 = 1914
Delta Vision - M.A.G.U.S.-sorozat: 56*33 = 1848
Delta Vision - Robert Jordan-sorozat: 65*34 = 2210
Delta Vision - Mesterművek-sorozat: 60*31 = 1860
Delta Vision - Greg Keyes - Életművek-sorozat: 65*34 = 2210
Európa - METRO 2033 univerzum-sorozat: 58*34 = 1972
Európa - Stephen King-sorozat (a fekete): 50*37 = 1850
Európa - Stephen King-sorozat (az új design-os): 50*33 = 1650
Európa - Borisz Akunyin-sorozat: 46*33 =  1518
Európa - Viktor Pelevin-sorozat: 45*31 = 1395
Fumax - Leviatán-sorozat: 69*36 = 2484
Fumax - Pengeföldek-sorozat: 65*29 = 1885
Fumax - Tövisek hercege-sorozat: 62*31 = 1922
GABO - SFF-sorozat: 61*29 = 1769
Galaktika-sorozat (Kozmosz könyvek): 51*40 = 2040
Geopen - Murakami-sorozat: 61*30 = 1830
Helikon - Kurt Vonnegut-sorozat: később
Könyvmolyképző - Sötét örvény-sorozat: 66*31 = 2046
Metropolis Media könyvek: 72*42 = 3024
Sorozat Könyvek: 58*29= 1682
Szukits - Stanislaw Lem-sorozat: 80*50 = 4000
Szukits - Warhammer 40.000-sorozat: 60*36 = 2160

Megjegyzések

  1. nagyon optimista életszemléletre vall, hogy kezdjünk el készülődni az e-könyvekre... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jön az Amazon, ki tudja mi lesz itt még! :D

      Törlés
    2. nagyon remélem, hogy hoz némi fejlődést, eléggé a kőkorszakban vagyunk.

      Törlés
  2. azokkal a sorokkal mit kell kezdeni, amik mondjuk csak három szóból állnak, mert pl párbeszédek? vagy a további üres rész a sorból az szóköznek j számít, és olyan, mintha teljes sor lenne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat is teljes szövegnek számítom, nem kicsinyeskedek. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése