Ugrás a fő tartalomra

Leslie Watkins & David Ambrose - Összeesküdt ellenségek

Leslie Watkins & David Ambrose - Összeesküdt ellenségek

Leslie Watkins & David Ambrose - Alternative 3
Eredeti megjelenés: 1978
Magyar kiadás: Pannon Könyvkiadó, 1993
Műfaj: dokumentum, sci-fi, thriller, átverés (hoax)
Hossz: 218 oldal
Fordította: Seres Iván
Linkek:
A teljes könyv angolul

Tartalom:
Azonosítatlan repülő tárgyak nyomába erednek a pilóták, de hamarosan szem elől veszítik őket. Űrhajósok különös benyomásai a Holdon: jártak volna itt előttünk emberek? Kiváló képességű szakemberek eltűnnek, mint a kámfor, de továbbra is küldenek haza leveleket. Tucatjával tűnnek el háziállatok és hétköznapi emberek, mások felbukkannak, s fogalmuk sincs róla, honnan is érkeztek. Kiszáradás vagy újabb vízözön fenyegeti a Földet? Ezek a látszatra egymástól független tények mind-mind apró, de árulkodó mozaikdarabkák, melyekből egy valószínűtlen méretű, nemzetközi terv sejlik fel: az emberiség jobbik részének elköltöztetése a katasztrófa felé száguldó Földről. Egy angol televíziósdokumentum-adás nyomán kötetünk szerzői merész, mégis valószínű következtetésekkel leplezik le az összeesküdt hatalmak e roppant tervének iszonyú embertelenségét.




1977.06.20-án csak H. G. Wells Világok harca című regényéből készült, Orson Welles rendezte 1938-as rádiójátékhoz mérhető - amikor a mit sem sejtő hallgatókkal elhitették, hogy UFO-k támadják épp a Földet - sokként rázta meg Nagy-Britannia tévénéző lakosságát a Sceptre Television Science Report címre hallgató tudományos műsorának egyik adása. Ebben az ominózus részben, ami Alternative 3, azaz a "3-as számú változat" címen futott, neves tudósok és oknyomozó riporterek álltak elő azzal a megdöbbentő leleplezéssel, hogy az amerikai és az orosz nagyhatalmak közösen (titokban) épp a Mars kolonizálását végzik. Az ok: a Föld széndioxid szintjének megállíthatatlan növekedése miatt biztosan bekövetkező, emberi civilizáció kipusztulásának megakadályozása. A módszer: "agyelszívás", vagyis tudományos területeken dolgozó emberek eltűntetése és Marsra költöztetése, rabszolgámunkára használt "közönséges" emberek tömeges elrablása, az Alfa Holdbázis Arkhimédesz-bázis és a Cassini-bázis felépítése a Holdon, valamint telepátiával elkövetett öngyilkosságoknak feltüntetett gyilkosságok. A műsor sugárzása után persze villámgyorsan jött a hivatalos cáfolat, hogy az egész csak egy ugratás, egyenesen Bolondok Napi tréfa volt csupán (a felvételt ugyanis 04.01-én rögzítették).

A könyv szerzőpárosa 1978-ban jelentette meg művét, ami azt kell mondjam, elég jól sikerült. A dokumentum-regény manapság már a szenzációhajhász tévéadásokból jól ismert módon, a drámai hatást egyre fokozva, eleinte a kevésbé lényeges információkat csepegtetve - és közben folyamatosan a mézesmadzagot húzva előttünk, hogy lesz még itt sokkal durvább is! - jut el a végső, az ULTIMATE TERROR-hoz. Közben lehallgatott telefonbeszélgetésekből, az Északi-sark jégpáncélja alatt 64 méterrel lévő atom-tengeralattjárón folytatott szuper-titkos nemzetközi megbeszélések átirataiból, TOP SECRET jelentésekből és gondos nyomozati munkával összeszedett apróságokból végül egységes egésszé összeálló történetet ismerünk meg.

A mű stílusa szórakoztató, olvasmányos, sőt - a néha felfedezhető, egymásból nem következő, sőt össze sem igen függő, mégis ok-okozati kapcsolatba állított random eseményeket leszámítva - sokszor érdekes, izgalmas és elgondolkoztató. Mint a legjobb, leginkább hihető összeesküvés-elméletes teóriákban, az igazság magja - sőt talán több is -, itt is valós eseményeken és információkon alapul. Ezért is nehéz megcáfolni a jól kidolgozott elméleteket, hiszen több hiteles adatnak utána lehet nézni. A könyv hátulján "politikai nyomásra" feltüntetett 'spekuláció' szócskát, és a tévéadás után kiadott cáfolatot pedig könnyű egy legyintéssel elintézni, hiszen a bizalom a médiában és a politikusokban már rég megrendült annyira, hogy az utca embere nagy bölcsen, a fejét rázva beletörődve suttogja kedvenc kocsmájában ivócimborájának: "Persze, még SZÉP hogy tagadják! Nem mondanak nekünk EZEK semmit."

A '90-es évek profitorientált magyarországi könyvkiadására jellemzően persze a magyar kiadáson sehol nincs feltüntetve, hogy nem valódi dokumentum-regény a könyv, inkább izgalmas thriller, esetleg egy Blair Witch Project-szerű, jól kitalált ugratás. Nem meglepő módon a film és a könyv a hivatalos cáfolat ellenére is az összeesküvés-junkiek kedvelt műve lett. A hasonló stílusú műveiről ismert Jim Keith Casebook on Alternative 3: Ufo's, Secret Societies and World Control című könyvében egyenesen vitába száll a cáfolattal és kiemeli a könyv teljes mértékben bizonyítható részeit. Igazán nehéz dolga ráadásul nincs is, hiszen az eltelt idő (a könyv első eseményei az '50-es években játszódnak) alatt bebizonyosodott néhány manapság már evidensnek tűnő dolog. Például, hogy az üvegházhatás és az emberi túlnépesedés bizony nem légből kapott, csak sci-fi regényekben szereplő ötlet csupán. (A könyvben még a 2000-re jósolt népességi adatok is helyesek.) Szintén bizonyított tény már, hogy az üvegházhatás miatt a Föld átlaghőmérséklete emelkedik ugyan, de mégsem ez lesz a fő problémánk - először -, hanem a tengerszint emelkedése. (Itt egy érdekes cikk a témában.) Az illegális emberkísérletek ténye (az SS katonaorvosainak látványos leleplezése óta legalább is) szintén nem fantasztikum, hanem sajnos valóság. Az egészséges embereken titkos laboratóriumokban (a könyvben elmegyógyintézetekben) végzett pszichosebészeti kezelések, amiknek a célja egy irányítható "rabszolga"-faj megalkotása innen már csak egy tyúklépés, főleg ha belátjuk, hogy a paranormális jelenségek kutatása (telepátia, spontán öngyulladás, stb.), tanulmányozása mennyire felkapott téma már egy jó ideje - és a politikai vezető(in)k is mennyire elégedettek lennének egy birkamód irányítható lakossággal. Vagy nem? :) Az Edward Uhler Condon asztrofizikus professzor által vezetett - állampolgári nyomásra felállított, az egyre sokasodó "repülő csészealj"-észlelések körüli eseményeket vizsgáló - bizottságról szóló adatok is - legalább Wikipediás szinten - helytállóak.

A Mars - "Máma má ott vagyunk má?"
A cáfolhatatlan tények mellett azért - az internet korában már könnyen leellenőrizhető - hibás adatok és következtetések is szép számmal szerepelnek a könyvben. Szerintem például az 'egyes változat'-nak is nevezett módszer messze kevésbé drága, veszélyes vagy etikátlan, mint a hármas, arról már nem is beszélve, hogy az utána felmerülő problémák megoldására is lenne még pár száz évünk. A gyilkosságok, eltűnések és a kormányzati összeesküvések pedig önmagukból fakadóan ellenőrizhetetlenek. A holdbázisok és az 1962-ben a Marsot elért - és ott belélegezhető levegőt találó - telepesek léte pedig egyenesen megmosolyogtató. (Ha mégis igaz lenne, akkor pedig... damn you, NASA!) Viszont a könyv jó táptalaja lehetett az írók mellett - Ken Mitchell írt 2003-ban egy felejthetőnek tűnő techno-thrillert Alternative 3 címmel, aminek a hátterét adja a Watkins könyv - Hollywood forgatókönyvíróinak is. A könyv eseményeihez megszólalásig hasonló részek időről-időre feltűnnek a '80-as, '90-es évek mozifilmjeiben.

Nem tagadom, valamennyire kedvelem a paranoiás összeesküvés-elméleteket, bár a legelszálltabb ideáktól simán távol tudom magam tartani. Annyit biztosra veszek mindenesetre, hogy a világ nagyhatalmi vezetői finoman szólva kozmetikázzák azokat a híreket, amik - szerintük - "csak a nyugalom megzavarására valók", és amiktől a polgárok reakciója várhatóan kilépne a békés mederből. Szerintem tévednek, de úgy is tudjuk jól, hogy a politikusok (és a MULTIK) mind rosszak! (Igaz, Misi? ;-) ). Az Összeesküdt ellenségek címre keresztelt "átverőkönyv" pedig - hibái ellenére is - tetszett és jól elszórakoztatott még ma is. 

A teljes Alternative 3 film (angolul)

Megjegyzések