Ugrás a fő tartalomra

Sherlock - Season II.

Sherlock - Season II.

A szintén angol Sherlock című sorozat 2. évadját (összesen 3 másfél órás rész) is befejeztem közben. Igazából nem lettem hatalmas rajongója ennek a feldolgozásnak, ami ugyan kétségtelenül más, mint az eddigiek, hiszen a jelen Londonjába teszi a klasszikus novellák cselekményét, ami egyedi hangulatot ad az egész feldolgozásnak, de nem érzem, hogy ez olyan sokat hozzáadna.


Amit nem érhet semmilyen vád, az az operatőri munka és a vágás. A vidéki Anglia tájainak fényképezése gyönyörű, Jópár képi átmenet is ötletes megoldású. Technikailag tehát minden a helyén.
A színészek közül a Watson doktort alakító számomra szinte semmit nem nyújtott, igazából visszaidézni is alig lehet (de nem volt ROSSZ, csak ízetlen), de ez ugye akár a karakteréből is adódhatott.
Iceman
Sherlock Holmes teljesen rendben volt. Tökéletesen hozta az embertársait lenéző, intellektuálisan méltó partner nélkül álló, érzelemmentes, humortalan, kissé őrült elmét. Legjobb jelenetei természetesen azok voltak, mikor fél pillantással felmérte az előtte álló ismeretlent. Jól játszott nagyon, de a szemem előtt alakja nem "írta felül" a már megszokott "Holmes-színészek" arcát.
Benedict Cumberbatch (Sherlock)
Azonban a kedvencem nem ő volt, hanem nemezise Moriarty professzor, az őrült lángelme és Holmes testvére "Iceman" Mycroft.
Igazából nem emlékszek arra, hogy bárhol is említve lenne, hogy Holmesnak testvére lenne, és talán túl magasra is lett pozícionálva a társadalmi ranglétrán azzal, hogy a Buckingham Palace-ban volt valami állami hivatala, ami Holmesnak sokmindenben szabad utat jelentett kisebb-nagyobb kihágásai miatt. (Betörés egy katonai kísérleti terepre, szankció nélkül, stb.). Szóval ez ugyan kár volt, de Iceman szerepében Mark Gatiss szerintem eszméletlen jót alakított. Lubickolt a karótnyelt angol megformálása közben - mialatt arca végig rezzenéstelen maradt, csak néha-néha rándult gúnyos, megvető fintorba arca.
Andrew Scottra szinte ugyanez elmondható Moriarty szerepében, azzal a különbséggel, hogy az ő arca minden volt, csak rezzenéstelen nem. Eltúlzott arcjátéka segített érzékeltetni őrült karaktere mélységeit.
Moriarty prof.
A színészek is rendben voltak hát, már csak a történeteken bukhatott el a sorozat - és nálam el is bukott. A három részből annyira egyik sem tetszett, de a második, a Sátán kutyája című novella alapján készült tetszett a legkevésbé. Számomra semmi pluszt nem adott az, hogy napjainkba lettek helyezve a történetek. Talán még az első rész mobil kódtörése körüli események voltak valamennyire élvezetesek (és jó poén volt a kód is végül), de máshol inkább megnéztem volna egy 10. klasszikus XIX. században játszódó Holmes feldolgozást. Igen, ennyire régimódi, vaskalapos vagyok.
Egyébként meg amennyire az első évad cliffhangere nagyon jó volt, annyira volt roppant felháborítóan béna a feloldása az első rész első pár percében. Ennek a tükrében az évad végi cliffhanger - szintén szuper volt egyébként - következő évadbeli magyarázatától előre félek! :D


Értékelés: 6/10



Linkek:
IMDB

Megjegyzések