Ugrás a fő tartalomra

Márciusi zárás

Na könyvmegtartóztatási szempontból ez a hónap mehet a kukába, viszont fillérekért, 4-500 forintért sikerült beszereznem ezeket a - remélhetőleg - szuper jó könyveket (a nagy, keményfedelű könyvóriásokat is!). Egyszerűen nem hagyhattam ott a vaterán meg az antikváriumban őket! :D
A Hobb könyv ténylegesen most jelent meg, de az is elővételben jött haza 30%-os kedvezménnyel, mert már annyira vártam, hogy végre meglegyenek. A Metropolis Mediás és az Animus-os könyvek pedig recenziós példányok voltak - ezúton is nagy köszönet értük!
Persze a Williamsek is magyarul (és magyar borítóval) lettek meg, de ezek az angol kiadású borítók mennyivel szenzációsabbak! OMG!

Rob Thurman - Cal Leandros 01. - Éjvilág

Üdv New Yorkban! Ahol egy troll lakik a Brooklyn híd alatt, egy kobold a Central Parkban és egy gyönyörű vámpír az Upper East Side egyik manzárdjában – és ez csupán a kezdet. Persze a legtöbb halandó ember tökéletesen vak marad a természetfelettiek éjszakai életére, de Cal Leandros csak félig ember. Apja sötét vérvonala rémmesékbe illő – és most ő és az egész másvilági fajtája Cal nyomában lohol. Vajon miért? Cal eddig nem igazán akart annyi ideig egy helyben maradni, hogy megtudja a választ. Féltestvérével együtt idáig sikerült egy lépéssel az üldözőik előtt maradniuk, de most Cal apja ismét rájuk bukkant. Cal számára most végre kiderül, hogy mit akarnak, mit akartak tőle mindig is. Ő a kulcsa ördögi tervüknek, hogy a Földön elszabadítsák a Poklot. Cal életének legkeményebb küzdelmében a tét az egész emberiség sorsa… „A varázslatos világ legmagasabb csúcsaira és legmélyebb bugyraiba visz el ez a hajtűkanyarokkal teli, fordulatos könyv. Csípős, cinikus, csibészes és titokzatos. Az igazság Odaát van, és nem valami szép…"

Peter F. Hamilton - A földre hullt sárkány I-II.

Gyermekként Lawrence Newtonnak az volt az egyetlen vágya, hogy csillaghajóra szálljon és felfedezze a galaxist. Ám a huszonnegyedik századi Amethi telepesvilágán rossz helyen és időben született, hisz az emberi űrrepülés korszaka a végéhez közeledik. Így sok más lázadó kamaszhoz hasonlóan ő is elszökik otthonról. Húsz évvel később egy félkatonai szakasz parancsnoka egy másik világ elleni invázióban. A megmaradt néhány csillaghajót birtokló óriáscégek cinikus módon „kintlévőség-behajtásnak” nevezik ezeket a hadjáratokat, de a valóságban egyszerű kalózkodásról van szó. A nyugtalanítóan hatékony ellenállás támadásainak kereszttüzében Lawrence meghall néhány kósza történetet a Lehullt Sárkány Templomáról, és arról a különös szektáról, mely ott uralkodik, s mely mesés kincseket birtokol. A katona fejében pedig megfogan a terv, és egy felettébb kockázatos magán-akcióba fog..

Robin Hobb - Élőhajók 01. - Bűvös hajó I-II.

A bingtoni élőhajók a világ igazi csodái. Ácsmesterek remekművei, melyeket „mágusfából”, egy roppant értékes, titokzatos anyagból faragtak. A hajók orrát díszítő szobrok tökéletesen életszerűek, s ha a kereskedőcsalád harmadik nemzedékének tagja is meghal a fedélzetén, a hajó életre kel; az orrdísz mozogni és beszélni kezd, öntudatra ébred. Az élőhajó olyan értékes, hogy a család, amely készíttette, több nemzedéknyi adósságot halmoz föl, hogy birtokoljon egyet. Az életre kelt hajó csak egy családtagnak engedelmeskedik, és olyan hatékony eszközzé válik, amely hatalmas vagyont hozhat a családnak.
E krónika a Vestrit kereskedődinasztia történetével foglalkozik, amelynek hajója Efron Vestrit halála után kel életre. A tulajdonjoga azonban megosztja az eladósodott családot, hiszen további boldogulásuk és elveszített vagyonuk visszaszerzésének egyetlen reménye az élőhajó.
Eközben a Hat Hercegségtől délre fekvő Bington birodalmán túl egy ifjú és ravasz kalóz nagyravágyó terveket kovácsol: a kalózok királya akar lenni. Céljai eléréséhez pedig szüksége van egy élőhajóra…

Margaret Atwood - A szolgálólány meséje

A regény – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek a petefészke túlélte az atomerőművek által okozott sugárszennyezést. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ. A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő regénye több mint egymillió példányban fogyott el világszerte. A kultuszregényből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.

Tad Williams - A virágok háborúja

A virágok háborúja c. regény napjaink Kalifoniájában és egy párhuzamos tündérvilágban játszódó fantasy könyv.
Theo Vilmos élete hamarosan gyökeres fordulatot vesz, és egyáltalán nem jó irányba. Nem mintha eddig is különösebben teljes lett volna - hiszen az utóbbi évtizedet énekesként töltötte számos, a legkevésbé sem sikeres észak-kaliforniai rockbandában. De persze mit tehetne ő ez ellen? Amikor barátnője, Cat teherbe esik, kiválónak tűnik az alkalom, hogy feladja végre felelőtlen álmait, és lenyugodjon.
Egészen eddig csak lebegett a világban – az, hogy jóképű és vonzó, több tekintetben előnyös volt, ám ezzel az életében nem sok mindenre vitte, és valahogy sohasem találta a helyét. Egyetlen olyan hely volt az egész világban, ahol valóban otthon érezte magát, ahová mindig is tartozott; a színpadon, a zenétől mámorosan tiszta szívből énekelve. Ez azonban különösen éretlen életfelfogás egy harmincéves férfitól. Most, hogy Cat gyereket vár, minden megváltozik. Theónak is követnie kell a változásokat. Talán mégis jó dolgok fognak történni vele – lehet, hogy éppen ez az, amire mindig is szüksége volt? De a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, milyen mélyre süllyedhet még az élete. Hamarosan azon kapja magát, hogy egyedül van, a szíve összetörve, és visszatérő rémálmok gyötrik – ő pedig képtelen szabadulni az érzéstől, hogy mindez nem véletlenül történik vele. Amikor ráakad egy titokzatos, régi levélre, melyet nagyanyjának testvérbátyja, Eamonn Dowd írt, s ezzel együtt megtalálja egy értékmegőrző kulcsát is, úgy dönt, nyomozni kezd. Hamarosan a kezébe kerül egy kézzel írt könyv Theo, aki magányra vágyva és a világtól menekülve egy erdei faházban keres menedéket, olvasni kezdi a könyvet, és a történet egészen rabul ejti. Dowd egy másik világról beszél benne – egy Tuendehon nevű földről –, amely azonban a legkisebb mértékben sem hasonlít a gyerekkönyvekben szereplő tündérvilághoz. Theo a félelemtől bénultan csapdába esik, ám az utolsó pillanatban megmenti egy apró, mocskos szájú kis pille, Almacsutka, aki egy szürreális kapun keresztül Tuendehon világába teleportálja mindkettejüket. Ez a tündérvilág azonban bizarr módon sokkal modernebb és sötétebb még annál is, amilyennek Eamonn Dowd leírta; a halandók világához nagyon hasonlatos, mégis tökéletesen más, és habár Theo elképzelni sem tudja, miért, nem egy olyan teremtmény akad benne, aki az ő életére tör. Hullaszerű barlangi trollok üldözik, és továbbra is nyomában van a vadászszellem, amely a saját világából kiüldözte, így kénytelen olyan, halhatatlan lények segítségére szorulni, akiknek személyes és politikai indítékairól fogalma sincsen. Almacsutka kénytelen-kelletlen mellészegődik vezetőnek, és ezzel megkezdődik utazása, melynek során eljut a tündérszerzetek leghatalmasabbjainak és legkegyetlenebbjeinek toronykastélyaiba, a lázadó goblinok táborába, valamint olyan helyekre, amelyeket eddig elképzelni sem tudott volna. És ezalatt állandóan keresi létezése valódi értelmét – mielőtt ennek a létezésnek azok, akik olyan szánalmat nem ismerően üldözik, véget vetnének.

Tad Williams - Tündérvidék 01.
A quarok háborúja

Generációkon keresztül az Árnymezsgye jelentette a határvonalat az emberek lakta földek, és nem emberi ellenségeik, a halhatatlan qarok által uralt, az emberek számára immár elveszett északi territóriumok között. Most azonban, évszázadokkal létrehozása után ez a határvonal megindul, és azzal fenyeget, hogy elnyeli az emberek által lakott földeket, így Délgyepű királyságát is. Varázslattal életre hívott sötétség telepszik a világra: burjánzik és terjeszkedik, akár egy gonosz erdő, és mindazok, akik akaratukon kívül belekerülnek a qarok által teremtett mágikus homályba, örökre elvesznek, vagy örökre megváltoznak…



Tad Williams - Tündérvidék 02.
Árnyak és menekülők

Egyetlen esztendővel korábban még béke honolt a Gyepűsi Királyságokban, a trónon az Eddon család ült, Délgyepűben és az északi kontinensen pedig minden a legnagyobb rendben volt.
A család mostanra darabokra szakadt. Olin Eddon király egy távoli országban raboskodik, örököse, Kendrick halott – árulás és fekete mágia okozta a vesztét. Kendrick húgát és öccsét ugyancsak többször próbálták megölni, sikertelenül. Miután az apjukat és a bátyjukat elveszítették, a királyi ikrek, Barrick és Briony minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a királyságot egyben tartsák.
Barricknek azonban nyoma vész egy eleve bukásra ítélt csatában, amelyet az emberek a halhatatlan Éjkorány népének seregei ellen vívnak, Briony pedig kénytelen elmenekülni a kastélyból. Éjkorány népének serege a kortalan boszorkányharcos, Yasammez vezetésével az egész északi területet elfoglalja. Az ősi kastély alatt és az Árnymezsgye mögött régen szunnyadó varázslat kel életre, az istenek, tündérek és halandók fondorlatai pedig azzal fenyegetnek, hogy vér és pusztulás vár az egész világra.
Eközben az autark, a déli kontinens bomlott elméjű istenkirálya ugyancsak útra kel, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmát, és uralma alá hajtsa az egész északi kontinenst – különösen pedig Délgyepűt.
Barrick Eddon herceg az Árnymezsgye mögött kóborolva olyan helyekre jut el, ahová halandó ember soha nem tette még a lábát, és olyan hatalmas feladatot vesz a vállára, amelybe a legnagyobb hős is belerokkanna: minden halandó és tündérszerzet életének a megmentését.
Briony hercegnő, miután menekülni kénytelen Délgyepűből, a legvalószerűtlenebb helyeken találkozik szövetségesekkel és halálos ellenségekkel, útja pedig messzire sodorja szülőhelyétől.
Mialatt az ikrek megdöbbentő igazságokra bukkannak saját családjuk és Délgyepű történetének mélyén, kétségbeesetten próbálják végrehajtani a lehetetlent: visszaszerezni királyságukat, és megmenteni népüket és hazájukat a megszámlálhatatlanul sok ellenség támadásától – legyenek azok árulók, zsarnokok, istenkirályok vagy maguk a dühös istenek.

Rosalind Miles - Guinevere 01.
A Nyár Országának királynője

A Nyár Országának termékeny vidékei fölött uralkodó büszke királynők utolsó sarja, magának a Nagy Istennőnek az őrzője, harcos, szerető és múzsa. Egy nő, akinek mindeddig nem énekelték meg történetét… Az elismert történész és regényíró, Rosalind Miles Guinevere-ről, a legendás királynőről szóló trilógiájának első kötete. A nőről, akinek a legendás Arthur király volt a férje és Sir Lancelot a kedvese…







Rosalind Miles - Guinevere 02.
A Szent Tó lovagja

Camelotban Arthur és Guinevere ragyogó ünnepséget rendeztek a Kerekasztal lovagjai számára. Ám az ünnepség öröméből hiányzik egy kulcsfigura. Sir Lancelot du Lac távozott az udvarból: Guinevere küldte el, akiben olyan gyötrő szerelem támadt a lovag iránt, amit sem felvállani, sem letagadni nem képes. Miközben Guinevere kétségbeesetten próbálja összeegyeztetni a kötelességet a végzettel, Lancelot is a királya és királynője közötti hűségtől őrlődik. Guinevere szilárdan kitart lovagja mellett – de vajon el tudja-e viselni távollétét és azt a hírt, hogy valaki más is szemet vetett Lancelot-ra?



Rosalind Miles - Guinevere 03.
A Szent Grál gyermeke

Camelot derűs szívében Guinevere és Arthur egy békés ország királynőjeként és királyaként uralkodik. Mordred lovaggá ütésének megünneplésére készülve. Mordred, Arthur fia és örököse a Kerekasztal méltó lovagjának ígérkezik, Guinevere pedig már rég megbocsátotta Arthurnak a házasságtörést, amiből a herceg született. Azonban mély, föld alatti barlangjában Merlin hírét veszi, hogy új veszély leselkedik Arthur békéjére. A keresztények – akik ősi ellenségei mindennek, ami Guinevere számára kedves – legnagyobb örömére előkerül a rég elveszett Szent Grál, s szárnyra kap a történet egy rejtélyes gyermekről, akinek meg kell találnia a kelyhet, hogy beteljesítse végzetét. A múltbeli ellenségek is mozgolódnak. Amikor a Kerekasztal lovagjai a Grál keresésére indulnak, egyedül hagyva Arthurt és Mordredet, az egész életét betöltő bosszút forraló Morgan Le Fay megérzi, hogy eljött az ő ideje. Az Arthur és a lovagok körül sűrűsödő árnyak közepette Guinevere csak saját lovagjára, Sir Lancelot-ra számíthat. Ám Lancelot hűsége éppen akkor válik kétségessé, amikor az ellenség összegyűjti erőit a végső csapáshoz, Guinevere-nek szembe kell néznie a kettős árulás rémével…

Kim Stanley Robinson - A rizs és a só évei

Képzeljük el, hogy a 14. századi Európa népességének nem 30-40, hanem 99 százalékát irtotta ki a fekete halál! Ez történelmünk egész menetét megváltoztatta volna. Kontinensünk keresztény kultúrája szinte teljesen megsemmisül, helyét a betelepülők iszlám és buddhista szellemisége veszi át. Az Újvilágot Kína fedezi föl, s a Közel- és Távol-Kelet szuperhatalmainak harapófogójában vergődő India az egyetlen, amely a rohamléptekben fejlődő tudománynak és technikának köszönhetően magára vállalhatja a függetlenségre vágyó kisebb nemzetek vezetőjének szerepét. A minden könyvére alaposan felkészülő Kim Stanley Robinson a Vörös Mars után ismét egy rendkívül hiteles és hihető világot teremt, ám most itt, a Földön. Hétszáz év történelmét írja újra, lebilincselő alternatívát kínálva bolygónk múltjára, jelenére és jövőjére.

Marina és Szergej Gyacsenko - Alekszandra és a teremtés növendékei

Szaska, a tizenhét éves iskoláslány anyjával nyaral a Fekete-tengernél, amikor egyszer csak észreveszi, hogy egy titokzatos, fekete ruhás, fekete szemüveges férfi követi. Próbál előle menekülni, de hiába. A férfi megszólítja, és szörnyű felelősséggel ruházza fel: egy látszólag egyszerű feladattal, amit azonban ha elmulaszt, az tragikus következményekkel jár.

A szeretteit féltve Szaska hamar megtanulja a leckét, és a következő év őszén, az ismeretlen ösztönzésére, beiratkozik a sosem hallott Torpa nevű városban a Speciális Technológiák Főiskolájára. Itt különleges tantárgyakkal tömik a fejét, és a legapróbb vétségekért is kemény büntetés jár. A katonás fegyelem és a jó tanulás jutalmaként azonban, a felsőbb évfolyamok tanulói azt pletykálják, csodálatos adományok kárpótolják majd a végzősöket.

No persze csak ha megérik.

A népszerű ukrán szerzőpáros, akiket 2005-ben Európa legjobbjainak kiáltottak ki, mesterien szövik át életünk hétköznapjait varázslattal, kézzelfoghatóbb, realisztikusabb, mégis álmokkal, mesével teli, komoly, felnőtt alternatívát nyújtva a Harry Potter-jelenségből kinőtt, ám a könyvek szeretetét megőrző olvasóknak.

Stephen Baxter - Időhajók

A 19. század utolsó éveiben H. G. Wells, az angolszász SF atyja megírta egyik legfontosabb művét Az időgépet, a meg nem nevezett Időjáró fantasztikus történetét, utazásokról a távoli jövőbe és vissza, a viktoriánus Angliába. De talán mégsem ő találta ki az egészet, lehetett valami valóságalapja a mesének, esetleg egy élménybeszámoló…
Az Időjáró frissen előkerült, újabb kézirata csodálatos kalandokra invitálja olvasóit, többmillió éves utazásra, melynek során bepillanthatunk a morlockok és eloik által lakott Naprendszer távoli utópiájába, egy évtizedes világháború sújtotta Londonba, a paleocén őslényparadicsomába, és végül a messzi jövőbe, ahol az emberiség romjain született mechanikus életforma immár arra készül, hogy egy grandiózus terv végrehajtásával közvetlenül a kezdeténél terelje új irányba a történelmet.
És mindez amiatt, mert a 19. század utolsó éveiben egy angol író regényes formában nyilvánosságra hozta egy csupán Időjáróként megnevezett személy emlékiratait.

Stephen Baxter számos díjjal kitüntetett és még többre jelölt monumentális regénye a klasszikus wellsi történet újraértelmezése a tudomány és az irodalom legmodernebb eszközeivel.

Jonathan Stroud - A szamarkandi amulett

A tizenegy éves varázslóinas, Nathaniel életében minden megy a maga útján, mígnem egy gazdája által adott fogadáson fel nem tűnik Simon Lovelace. Ez a nagyhatalmú varázsló a nagy nyilvánosság előtt megszégyeníti őt, mire Nathaniel elhatározza, hogy olyan varázslatokat is elsajátít, melyeknek gyakorlása messze nem ajánlatos az ő korában. A bosszú érzésétől hajtva idézi meg az ötezer éves dzsinnt, Bartimaeust, hogy segítségére legyen terve végrehajtásában. Ám megidézni egy szellemet, majd hatalom alatt is tartani egyáltalán nem ugyanaz… S amikor Nathaniel megparancsolja a kötelékétől minden áron szabadulni akaró dzsinnek, hogy lopja el Lovelace legféltettebb kincsét, a szamarkandi amulettet, a fiú a varázslók között dúló hatalmi harc kellős közepén találja magát, oldalán a csavaroseszű és kissé pimasz szellemmel.

Jonathan Stroud - A gólem szeme

A varázslók uralta Londonban egyre szaporodnak a rejtélyes bűnesetek, páratlan erejű mágikus eszközök tűnnek el. Puccskísérlet húzódik a háttérben, vagy a mágusokkal szembeni Ellenállás a felelős? Bartimaeusnak, a pimasz és találékony dzsinnek és immár magas állami hivatalt betöltő megidézőjének, aki azonban még mindig kamasz éveiben jár, olyan ügyeket kell felgöngyölítenie, amelyek nem csupán átláthatatlanul bonyolultak, de roppant veszélyesek is.

Megjegyzések