Ugrás a fő tartalomra

In memoriam...

H. P. Lovecraft (1890.08.20 - 1937.03.15)
Ezen a napon halt meg 1937-ben Howard Phillips Lovecraft (1890.08.20-1937.03.15), amerikai horror író, a nagyok legnagyobbika. (Nézzük meg, hogy a születése is egy jeles nemzeti dátumunkhoz kapcsolódik! - Spooky! :D)
Azoknak, akik nem ismernék Őt! [Bár ilyen ember már nem hiszem, hogy létezik, de ha igen, akkor 1. szégyelje magát, 2. pótoljon sürgősen]!
A rengeteg novella, kisregény, vers és tanulmány szerzője [a versei és tanulmányai magyarul jobbára ismeretlenek] mára végre elfoglalhatta megérdemelt helyét a sötét irodalom panteonjában, mint elismert, a horror irodalom megkerülhetetlen óriása.




Cthulhu
Hatása az irodalomra megkérdőjelezhetetlen. Olyan írók tekintették őt példaképüknek, vezéralakjuknak, mint például Stephen King - akinek majd minden regényében ilyen-olyan módon, de feltűnik valami, ami a Cthulhu-mítoszhoz kapcsolható.
A művei általában olyan különös hangulatú írások, amikben a szereplő szembesül a világot (világegyetemet) a háttérből irányító Nagy Öregek hatalmának egy aprócska, jelentéktelen szeletével, ami ellen teljesen tehetetlen, esélytelen ellene felvenni a harcot, de még arra is, hogy a környezetét ráébressze a mindenkire nézve fenyegető igazságra. "Hőseinek" "harca" eleve elrendeltetett bukásra van ítélve, szerencsésnek mondhatja az a szereplő magát, aki zárt osztályon végzi, mint dühöngő őrült.
Shub-Niggurath
Ezt az állapotot, - ami az érzékenyebb olvasót is könnyen elérheti -, azonban nem hatásvadász, vérgőzös, esztelen vérengzéssel éri el, hanem a végtelenül nyomasztó, lehangoló, általában viktoriánus korabeli környezetű, feszült, kimondottan félelmetes hangulattal teremti meg, ami általában az olvasás után is megtapad, hatása alól nehéz szabadulni, ezért elalvás előtt nem feltétlenül ajánlott (persze van aki pont ezt szereti!) :)
Yog-Sothoth
Az olvasó - hiába olvassa már az 50. novellát -, ami a hepiendet hírből sem ismeri, az átlag kisember harcával az első pillanattól kezdve könnyedén azonosulni tud és végig szurkolhat, hogy na majd ez a főhős!, majd ebben a műben! végre egy kicsit győzelmet arat és a jó, a nemes, az ember(i)ség nem csak a Nagy Öregek törékeny játékszere. Persze nem, de már jöhet is a következő mű... mert majd abban... talán... végre...
Akik ismernek tudják, hogy horror műfajban nem ismerek (el) nagyobb nevet, mint az Övét. Számtalanszor olvastam 1-1 művét. Ha jól emlékszem, az első novellái amiket olvastam, a Szín az űrből, a Charles Dexter Ward esete, a Cthulhu hívása és a Patkányok a falban voltak. Ezek kis-tizenéves koromban akkora hatást tettek rám, hogy az kimondhatatlan. :D [Ez a Lovecraft írásait bírálóknak az egyik vesszőparipája, hogy amikor valamit le kell írni, hogyan néz ki, elintézi annyival, hogy kimondhatatlan, az euklidészi-geometria szabályaival leírhatatlan,  megmagyarázhatatlan. Szerintem ebben semmi hiba nincs, így legalább az olvasó/én tudja/om kipótolni a hiányzó részleteket a saját fantáziámmal/legnagyobb félelmeimmel.]
Persze nem minden novellája tökéletes.
Jómagam azokat a novelláit nem kedvelem annyira, amik a szereplők álmaiban játszódnak, azok egy "kicsit" még az én ízlésemnek is kaotikusak.

Lovecraft számtalan követője az általa megteremtett - kimondhatatlan nevű! - Nagy Öregeket (Cthulhu, Shub-Niggurath), Külső Isteneket (Azathot, Nyarlathotep, Yog-Sothot), szörnyeket (Mi-Go, Byakhee, Tindalos kutyái), fóliánsokat (Necronomicon), varázslatokat, neves személyeket (Abdul Al-Hazred), az emberekkel szemben nem feltétlenül rosszindulatú Ősi Isteneket (Hypnos, Bastet, Nodens) egy nagy univerzumba foglalták (Cthulhu-mítosz) és az ebbe az univerzumba tartozó írásokkal, filmekkel, táblás társasjátékokkal, szerepjátékokkal, kártyás játékokkal, számítógépes játékokkal és ki tudja még mikkel (képregényekkel, grafikákkal, iparművészeti tárgyakkal, stb.) azóta is folyamatosan bővítik.
A Cthulhu-mítosz népszerűsége immáron több mint 100 éve töretlen, nagy valószínűséggel - persze változó intenzitással (és minőségben) - ez már így is marad.

Cthulhu baba
1986-ban Lovecraft műveinek jogdíjkötelezettsége lejárt, ezért hazánkban főleg ez idő után jelentek meg írásai a Móra, Valhalla Páholy, Dávid, Lazi és a Szukits Könyvkiadók jóvoltából. Akit érdekelnek írásai, azoknak a Szukits Kiadónál megjelent Howard Phillips Lovecraft összes művei I-II-III. című könyvet ajánlom, igazi szépség a polcon a minden bizonnyal maradandó könyvélmény nyújtása után, amit elolvasása közben nyújt a horror-irodalom szerelmeseinek. Aki nem akar ismeretlenül ekkora összeget beruházni a könyvekre, annak pedig a szintén a Szukits Könyvkiadónál nemrég megjelent Howard Phillips Lovecraft legjobb műveit ajánlom (feltéve, ha a fent említett novellák is megtalálhatók benne)!

Linkek:
Wikipedia
Moly
Goodreads
H. P. Lovecraft Archive
Lovecraft műveinek listája
H. P. Lovecraft képregények (Unspeakable Vault (of DOOM))

Megjegyzések