Ugrás a fő tartalomra

Orson Scott Card - A hetedik fiú

Orson Scott Card - A hetedik fiú
(Teremtő Alvin meséi 01.)

Orson Scott Card - Seventh Son
(The Tales Of Alvin Maker 01.)
Eredeti megjelenés: 1987
Magyar kiadás: Kalandor Könyvkiadó, 2002
Hossz: 283 oldal
Műfaj: fantasy, alternatív-történelem, szépirodalom
Fordította: Horváth Norbert

Tartalom:
Alvin Miller reménykedve, de szívében félelemmel várja gyermeke születésének napját. Tudja, hogy egy hetedik fiú hetedik fiának lenni különleges hatalmat jelent, de azt is tudja, hogy egy ilyen varázslatos gyermeknek az ellenségei is nagy hatalmúak, s nem téved: a fia csak úgy születhet meg, hogy bátyja életét áldozza érte és anyjukért. A kis Alvin úgy nő fel az Amerika nyugati tóvidékét elözönlő telepesek körében, hogy örökös veszélyben az élete. Ördögi ellenfele addig akarja elpusztítani, amíg a fiú rá nem ébred mágikus erejére. Alvint azonban szüleinek, öt bátyjának, és cserfes, de szerető nővéreinek szakadatlan figyelme kíséri mindenhová. Kilenc éves, amikor megérkezik közéjük egy profetikus vándor, a fiú életére törő hatalom pedig nyíltan is támadásba lendül… Teremtő Alvin története egy olyan XVIII. századi, alternatív Amerikában játszódik, ahol a folklór valóság: a ráolvasás, bűbáj, hexák és igézések a telepesek mindennapi életének részei. Angliában elmaradt a hosszú életű Cromwell után a restauráció, és a száműzött Stuartok Amerika déli, rabszolgatartó tartományaiba menekültek, a keleti parton tarka nemzetiségi kolóniák és az autonóm indián állam terül el, az északi részen a fundamentalista Zarándokok, még följebb az alattomos francia gyarmatok terjeszkednek, George Washingtont pedig röviddel azután, hogy megtagadta a harcot Jefferson szedett-vedett seregei ellen, lefejezték, így aztán sosem lett elnök. Ebben az Amerikában az öreg Ben Franklin, a szóbeszéd szerint, kora nagy varázslója.



Szerettem régen Orson Scott Card Végjáték sorozatát (lassan el is kezdem talán újra olvasni őket), de a Teremtő Alvin sorozat valahogy kimaradt az életemből (igazából könyvesboltban nem is találkoztam velük lent vidéken :S ). A kritikákat olvasgatva viszont régóta érlelődött bennem, hogy pótolom a mulasztásomat.

A könyv tartalmáról nem is írnék semmit, az fent elég jól össze van foglalva, a lényeg, hogy szeretem az ilyen típusú könyveket, amelyek ilyen egyszerű, mégis zseniális ötletből íródtak. O.S.C. pedig nagyon simán van olyan jó író (most nem nézem meg, hány Hugo és Nebula valamint más díjak nyertese, de soknak), hogy ne csak kitalálni tudja ezt a világot, hanem HIHETŐEN élettel megtölteni is.

A telepesek életét bemutató részek, a gyerekek szemén/gondolatain keresztül bemutatott részek lenyűgözően szórakoztatóak. Sok könyv van, aminek a nyelvezete szép, van pár, amiben nagy bölcsességeket fogalmaz meg az írója, rengeteg, amit könnyeden, gyorsan lehet olvasni, de ebben ezek mind annyira együtt vannak, hogy igazi ÉLMÉNY elmerülni ebben a világban, és kívülállóként figyelni a jó és gonosz, a "normális" és a vajákos-temészetfeletti világnézet összecsapását. Az író nyelvezete briliáns, humora sziporkázóan ötletes, a szereplők szócsatái élvezetesek. Erről a könyvről csak áradozni lehet.

Két hibája van csak. Rövid, és könnyen rámondható, hogy nem történik benne semmi. Ez így persze nem igaz, de iszonyatos összecsapások, küzdelmek, vérengzések tényleg nincsenek benne, de persze nem is hiányoznak sehonnan.

Amennyiben valaki azért nem kezdené el, mert fél, hogy mivel O.S.C. mormon prédikátor, és könyvei olyanok, mint a példabeszédek, nyugodtan kezdjen neki, nem fogja a szemét kiverni a vallásos mondandó, sőt még a "normális" emberek és a "gonosz" vajákosok közötti ellentétben sem áll a vallásos "normális"-ok pártjára, hanem megmarad mesélőnek, méghozzá az egyik legjobbnak!

Mindenkinek ajánlott, sőt!
Szerencsére van még pár rész hátra belőle! 

Értékelés: 9/10

Megjegyzések

  1. Ezt a sorozatát még nem olvastam, csak a Végjáték első 3-4 kötetét, viszont azok a novellák (is) kivétel nélkül mind kitűnőek voltak, amelyekbe eddig belefutottam Orson Scott Cardtól (pl. a Galaktika 157. és 160., fekete borítós számaiban).
    Nincs egy kiadó a láthatáron, aki kiadna egy pofás novelláskötetet tőle? Részemről igen üdvözlendő lenne a dolog, ill. szerintem elég sokan meglepődnének azon, hogy milyen jó tolla van Cardnak.

    VálaszTörlés
  2. ... egyébként az megvolt, hogy néhány hete kiadta az Alexandra az Ender árnyékát? :)
    (Nem tudom, hogy mikor fogok eljutni odáig, hogy elolvassam, mert most még csak az - amúgy marha jó - Vének háborúját fejeztem be John Scalzitól, beszereztem egy igen biztatónak tűnő könyvet (A felhúzhatós lány) egy reményteli új kiadótól, az Ad Astáról (ha jól láttam, akkor egyből kiadtak két jónak tűnő sci-fi/cyber és két fantasy regényt), kitúrtam végre a Hetedik fiút is (sorban akarok haladni a történettel, és most először futottam bele az első kötetbe) meg még ezer más jóságot, de hamarosan időt kerítek rá, illetve jeleztem ide, mert láttam, hogy a bejegyzéseidben még csak valami másik "titkos" Alexandra-megjelenést említettél, ezt nem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az áprilisi (vagy a májusi?) könyvmegjelenések posztban benne van az Ender árnyéka (ma megyek érte a boltba pont). Azt nem tudom, hogy előtte olvassam-e el újra a Végjáték sorozatot, mert már nem nagyon emlékszek rá sajnos. Az első része meg is van, de mintha azt hallottam volna, hogy újra lett fordítva (a Dáin-os), ez meg a régi fordítás terminológiáját használja, szóval lehet kicsit zavaros lenne, de az apró elrejtett utalások felett meg elcsúszok, ha nem emlékszem az eredeti történetre. (Ezen morfondírozok pont.)

      A hetedik fiút nekem is kitúrhattad volna, nekem sincs meg. :)

      Törlés
  3. Ja tényleg említetted egy korábbi bejegyzésedben az Ender árnyékát, csak elkerülte a figyelmemet, bocs.
    Egyébként tetszett a Hetedik fiú, úgyhogy rámegyek a többi részére is a sorozatnak (aztán legfeljebb majd elolvasom, ill. igyekszem elolvasni angolul a 6-7. kötetet, hogyha nem adnák ki őket magyarul, és még az 5. után is annyira rajta lennék a dolgon).
    Amúgy meg - a neked való kitúráshoz - csekk disz, 1200 Ft-ért kapható itt a Hetedik fiú: http://www.szellemlovas.hu/wb_fantasy/index.php?main_page=product_book_info&cPath=1&products_id=5020 :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!!!

      Szoktam nézni a szellemlovason dolgokat, ezt most meg is vettem! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése